ARA energia-avustus

ARA energia-avustus pähkinänkuoressa 

Asumisen rahoittamis- ja kehityskeskus ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. ARA energia-avustukset ovat lamit.fi:n erikoisalaa. ARA energia-avustus pähkinänkuoressa: 

ARA energia-avustus voidaan myöntää kaikkeen energiatehokkuutta parantavaan korjaushankkeeseen. Energia-avustusta kannattaakin hakea näin ollen kokonaiseen energiaremonttiin. Energiaremonttiin voi sisällyttää kaikki energiatehokkuutta parantavat remontin osat. Energiatehokkaampaan lämmitysjärjestelmään siirtymisen lisäksi energiaremonttiin voi yhdistää esimerkiksi ikkunaremontin, lisäeristykset sekä talotekniikan uusimisen. 

Lamitin energia-alan erikoisosaamisellaan pystymme löytämään ne ratkaisut, joilla kustannustehokkaasti saadaan suunniteltua energiaremontista sellainen, että ARA energia-avustus myönnetään täysimääräisenä. ARA energia-avustuksen määrä voi olla 10-50 prosenttia hankkeen kokonaissummasta.  

Lamit toteuttaa energiaremontin alusta loppuun. Energia-alan erikoisosaajina suunnittelemme energiaremontin ja laadimme tarvittavat dokumentit. Kilpailutamme energiaremontin tekijät puolestasi ja valvomme hankkeen etenemistä. Ota yhteyttä puhelimitse, sähköpostilla tai yhteydenottolomakkeemme kautta.  

Kenelle ARA energia-avustusta voidaan myöntää? 

ARA energia-avustus voidaan myöntää kaikille asuinrakennuksille, joissa suoritetaan energiatehokkuutta parantavia korjaushankkeita. 

Milloin ARA energia-avustusta pitää hakea? 

Nyt. Energia-avustusta on valtion budjetissa varattu kolmelle vuodelle 2020-2022 yhteensä 100 miljoonaa euroa. Rahaa ei riitä kaikille, vaan sitä myönnetään hakemisjärjestyksessä. Emme vielä tiedä kuinka ARA toimii, kun määräraha on käytetty, mutta ilman lisäbudjettia loput hakemukset saattavat saada kielteisen päätöksen.  

Tällä hetkellä ARA:n energia-avustuspäätökset ottavat noin 6kk. Kun muistetaan, että taloyhtiössäkin päätösprosessi on usein aika pitkä on entistä tärkeämpää aloittaa hanke heti. 

Mistä ja miten energia-avustusta voi hakea? 

ARA energia-avustusta haetaan Asumisen rahoittamis- ja kehityskeskukselta eli ARAlta.  

Ennen energia-avustuksen hakemista  

  • taloyhtiön on tehtävä virallinen päätös hankkeeseen ryhtymisestä. Tämä voi olla esimerkiksi yhtiökokouksen päätös. Joissain tapauksissa voidaan edetä taloyhtiön hallituksen päätöksellä jotta projekti nopeutuu. Tästä voidaan kertoa lisää yhteydenoton jälkeen. 
  • on selvitettävä energiatehokkuutta parantavat korjaukset ja niiden kustannukset.  
  • on teetettävä laskelmat rakentamisvuoden E-luvusta sekä korjausten vaikutuksesta E-lukuun.  

Näiden toimenpiteiden jälkeen hakemuksen voi jättää ARAlle 

Mitä tarvitaan ARA energia-avustuksen hakemukseen? 

Hakemukseen tarvitaan seuraavat liitteet 

  • laskelma rakentamisvuoden E-luvusta lähtötietoineen 
  • laskelma korjausten vaikutuksesta E-lukuun 
  • asiantuntijan laatima ja allekirjoittama selvitys ja kustannusarvio toimenpiteistä, joilla vaadittu energiatehokkuus saavutetaan. 

Lamitissa on suorat tietokoneyhteydet ARAn kanssa joten meidän kautta hakeminen sujuu helposti ja nopeasti.  

Paljonko ARA energia-avustus voi saada? 

Energia-avustuksen maksimimäärä on joko 50% hyväksytyistä kustannuksista tai enintään 6000€/asunto. Maksimimäärä edellyttää lähes nollaenergiatasolle toteutettua energiaremonttia. Siihen pääseminen ei ole mahdottomuus kun energiaremontti suunnitellaan huolellisesti. Lamit on suunnitellut ja toteuttanut jo monta remonttia, joilla maksimimäärään on päästy. Jopa 70-luvulla rakennettu kerrostalo saattaa päästä lähes nolla-energiatasolle, kunhan suunnitelmat on tehty huolellisesti. 

Normaaleissa remonteissa ARAn energia-avustus on 4000€/asunto hyväksytyistä kustannuksista. 

ARA energia-avustukseen kuuluvat parannukset 

Energia-avustusta voi saada rakennukselle vain kerran. Tämän takia kannattaa huolellisesti miettiä mitä kaikkea taloyhtiössä on suunnitelmissa lähivuosille ja toteuttaa kaikki hankkeet kerralla, jotka voivat avustusta saada.  

Energia-avustusta voi saada käytännössä kaikkiin sellaisiin korjauksiin, joilla parannetaan asuinrakennuksen energiatehokkuutta. Energia-avustuksen avulla voidaan toteuttaa siten esimerkiksi ikkunaremontit ja julkisivujen tai vinttitilojen lisäeristykset. Myös putkiremonteista ne osat, joilla parannetaan energiansäästöä, kuten eristäminen, voidaan sisällyttää energia-avustuksen piiriin 

Usein olemme suunnitelleet kohteeseen myös huoneistokohtaisen ilmastoinnin asumisviihtyvyyttä parantamaan. Tämä kuuluu myös energia-avustuksen piiriin. Ja unohtamatta suunnittelun osuutta sekä erikoisosaajan kuten Lamitin käyttöä hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa. 

Lähes nollaenergiatasoon ja sen kautta maksimimääräiseen energia-avustukseen päästäksemme olemme toteuttaneet esimerkiksi aurinkoenergiaan liittyviä ratkaisuita tai lisänneet faasimuutosvaraajia. Nämä teknologiat ovat kaikki energia-avustuksen piirissä. Maksimiavustusten myötä taloyhtiön maksettavaksi jäävä osuus pienenee siten, että kokonaishankeen takaisinmaksuaika paranee vaikka remonttiin lisätäänkin uusimpia teknologioita. Kaikki toteutetut ratkaisut hyödyttävät taloyhtiötä vielä pitkään takaisinmaksuajan jälkeenkin ja taloyhtiön hiilijalanjälki pysyy kohtuullisena. 

Lamit hakee ARA energia-avustuksen puolestasi 

Lamit on mukana energia-avustuksen hakemisen jokaisessa vaiheessa. Me löydämme ne ratkaisut, joilla energiaremontti voidaan suunnitella siten, että ARA energia-avustus saadaan kohteeseen täysimääräisenä. Erikoisosaamiseemme kuuluu energiaremonttien kokonaisvaltainen suunnittelu sekä E-lukulaskelmat. Suunnittelun ja E-lukulaskelmien jälkeen haemme ARA energia-avustuksen puolestasi. Kaikki tähän mennessä hakemamme ARA energia-avustukset ovat hyväksytty. 

ARA myöntää energia-avustuksia vielä ainakin 2022 vuoteen saakka. Hakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä noin puoli vuotta. Varmistaaksesi ARA energia-avustuksen saamisen, ota yhteyttä Lamitiin jo tänään. 

 

Lisätietoja ARA energia-avustuksista sekä taloyhtiöiden energiaremonteista antaa 

 

Ari Järvinen, Toimitusjohtaja.  Puh: 040-5381869 

Sähköposti: ari.jarvinen@lamit.fi 

 

Jukka Kinnunen, Projektipäällikkö. Puh: 044-4303030 

Sähköposti: jukka.kinnunen@lamit.fi 

 

Lisää tietoa Lamitin ratkaisuista sekä tavasta toimia:  

Call Now Button