Kiinnostaisiko lämmitysjärjestelmää valitessasi suuret säästöt ja pienet päästöt? Maalämpö on energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysjärjestelmä.
Maalämpöön siirtyminen yleistyy
Helsingin Sanomat kirjoitti 19.1.2021 helsinkiläisestä taloyhtiöstä, joka päätti siirtyä maalämpöön. Maalämpökaivojen poraus valmistuu tammikuun loppuun mennessä, jonka jälkeen aloitetaan asennustyöt. Taloyhtiö päätti artikkelin mukaan siirtyä maalämpöön omavaraisuuden sekä ympäristöystävällisyyden vuoksi.
Artikkelissa kerrotaan, että lupahakemukset maalämpökaivojen tekemiseen ovat lisääntymässä.
Lämmityskustannukset ovatkin iso syy vaihtaa maalämpöön. Maalämpö on muita lämmitysjärjestelmiä edullisempi vaihtoehto, sillä maalämpökaivon poraamiseen ja muun järjestelmän rakentamiseen haettavan investointilainan lainanhoitokulut ja maalämpöpumpun sähköenergiakulut yhdessä voivat olla pienemmät kuin kaukolämpölasku. Maalämmön investointikustannuksiin vaikuttavat myös tontin olosuhteet ja taloyhtiön koko.
Suomen lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen antaa Helsingin Sanomissa neuvon taloyhtiöille, jotka harkitsevat maalämpöön siirtymistä: ”Ottakaa hankekonsultti! Hankekonsultti tekee perusselvityksen, pyytää tarjoukset, tekee toimenpidelupahakemuksen ja avustushakemukset ja valvoo urakkaa.” Maalämpöön siirtymistä vauhdittaa Hirvosen mukaan kaukolämmön hintojen nousu sekä kaukolämmössä käytettävä hiili.
Lue koko Helsingin Sanomien artikkeli tästä.
Pienennä lämmityskustannuksiasi ympäristöystävällisellä maalämmöllä
Me lamit.fi:ssä tarjoamme asiantuntevaa konsulttipalvelua sekä teemme kokonaisia energiansäästöprojekteja eli energiaremontteja. Jos maalämpöön siirtyminen, lämmityskustannuksissa säästäminen sekä pienemmät päästöt kiinnostavat, pyydä meiltä tarjous.
Mitä on maalämpö?
Maalämpö kerätään auringon lämmittämästä maasta. Auringon paistaessa maanpinta lämpenee, sateella maahan satava vesi imeytyy maaperään ja kuljettaa tehokkaasti lämpöä maan sisään. Pilvinen sääkään ei useimmiten estä maata lämpenemästä. Maaperän suuren massan aiheuttamasta tasalämpöisyydestä johtuen maalämpö toimii ongelmitta kovillakin pakkasilla. Porakaivo on yleensä 100–350 m syvä.
Maalämpö on erittäin energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysvaihtoehto. Maalämpöä käyttäessä energiaa kuluu vain lämmön siirtämiseen maaperästä rakennukseen (=ostettava sähköenergia, jonka voi hankkia päästöttömänä). Näin ollen se on myös käyttökustannuksiltaan edullinen vaihtoehto. Kyseessä on puhdas uusiutuva energiamuoto.
Näin maalämpö toimii
Maalämmön keruuta varten maahan porataan noin 100–350 metriä syvä reikä, johon upotetaan putket meno- ja paluuvedelle. Kaivoon upotetuissa putkissa kiertää ympäristöystävällinen lämmönkeruuneste, joka on kylmempää kuin maaperän lämpötila. Lämmönkeruuneste lämpiää maaperän lämmöstä. Lämmennyt neste pumpataan lämpöpumppuun, jossa nesteestä otetaan lämpö talteen. Lämpöpumppu hyödyntää lämmön ja jakaa sen talon lämpö- ja lämminvesijärjestelmään. Lämmön talteenoton jälkeen lämmönkeruuneste pumpataan takaisin porausreikään, jossa se lämpenee uudelleen.
Lämmönkeruuneste kiertää maaperään poratussa energiakaivossa jatkuvasti vuodesta toiseen. Lämpöpumpun käyttöikä on normaalisti 20–30 vuotta. Käyttöikää voi nostaa säännöllisellä huoltamisella.
Hinta ja soveltuvuus
Tämän päivän lämpöpumpuissa sähkön tarve on vain neljännes, parhaissa vain viidennes lämmitysenergiasta. Voidaankin puhua energiatehokkaimmasta lämmitysjärjestelmästä. Maalämmön avulla lämmityskustannukset pysyvät alhaisina, eikä vaihtelua lämmityslaskuissa tule. Sähköntuotannon muuttuessa yhä enemmän uusiutuvammaksi, hinnoissa on odotettavissa korkeitakin piikkejä. Maalämpö onkin siis paras turva energian hintojen vaihtelun yleistyessä.
Lamit.fi on kehittänyt ja toteuttanut $COP®-menetelmän, jolla hinnanvaihtelut (korkeat hinnat) vältetään ja lämpöpumppua käytetään vain, kun sähkön hinta on alhainen (pörssisähkö). Tarkka säätöjärjestelmä toimii prioriteeteilla, ja tärkein on rakennuksen lämmitys; pakottavissa tilanteissa lämmitys käynnistyy, ettei haittoja rakennukselle synny liian alhaisista lämpötiloista.
Maalämpöön siirryttäessä kustannukset koostuvat lämpöpumpun hankinnasta, tarvittavista putkiosista sekä energiakaivon porauksesta. Energiakaivo on investointi tulevaisuuteen, sillä oikein mitoitettuna sen käyttöikä kestää rakennuksen koko eliniän. Maalämmön energiatehokkuus pitää lämmityskulut alhaisina, jolloin hankintahinta katetaan jopa alle kymmenessä vuodessa.
Maalämpö sopii kaikenlaisiin rakennuksiin omakotitaloista teollisuusrakennuksiin. Rakennuksille, joilla on suuri energiankulutus, maalämpö on kannattavin vaihtoehto. Omakotitaloissa maalämpö on suosittu ratkaisu vaivattomuutensa takia.
Jos maalämpöön siirtyminen kiinnostaa tai jokin jäi vielä mietityttämään, ota meihin yhteyttä.