← Palaa palveluihin

Ilmanvaihto ja sisäilma - tarpeet LamitAirille

Taustaa

Uusien toimintaohjeiden mukaisesti rakennusten ilmanvaihtolaitos voidaan pysäyttää”nolla”-ilmanvaihdolle aikoina, jolloin rakennusta ei käytetä. Mitä tästä seuraa? Energiaa säästyy, mutta mitä rakennukselle tapahtuu?LamitAir selvittää asioita ilmavaihdon ja rakennuksen kannalta pitkällä aikavälillä, mitä tulisi ottaa huomioon ja miten. Esitetyt ratkaisut uudisrakennuksiin tai olemassaoleviin kohteisiin hankesuunnittelusta suunnitteluun ja toimitukseen toimittaa E-Group Oy

Ilmanvaihdon suunnittelu

Rakennuksen ilmanvaihtolaitos suunnitellaan pääsääntöisesti yhtä toimintapistettä varten, joka on suunnittelussa päätetty tilanneja, jossa rakennuksen tulee toimia.LamitAir ottaa esille asian, joka on hyvin ajankohtainen.Rakennuksen suunniteltu toimintapiste voidaan tehdä lähes oikein, melko oikein tai se ei ole lähelläkään rakennuksen haluttua tilaa.Tämä voi johtua virheistä, hallitsemattomista muutoksista tairakennuksen käyttö onkin erilainen kuin suunniteltiin.Seuraamukset poikkeavuudesta voivat olla haitalliset ja jopa kohtalokkaat.

LamitAirhakee muutostaja pyrkii keskusteluin vaikuttamaan tilanteeseen. Tavoitteena on uudella suunnittelumallillaja kokonais ratkaisulla hallita jatkuvasti ilmanvaihdon kannaltamuuttuvaa tilaa. Olemme ottaneet käyttöönhyväksi havaitut ja tunnetut menetelmät, emme keksi pyörää uudelleen, ja huomioimmesen, että rakennus on osa ihmisen elämää, ja elämä on monimutkainen, jatkuvasti muutoksen kourissapyörivä prosessi. Ratkaisullamme vähennämmeja poistamme rakennuksessa olevia kosteusongelmia jaterveyshaittoja, joita artikkelissammeon kuvattu.

Esitämme ongelmien ilmenemis muotojaja LamitAirin tarjoamat menetelmät ongelmien poistamiseksi. Tahtotilamme mukaisesti teemme kaikenavoimesti,jotta käyttäjä voi itse päättää halunsa toteuttaatehokkainja parasratkaisu. Menetelmämme on kaikkien käytettävissäkohteesta tai sen koosta ja iästäriippumatta.

Uusien ohjeidenperusteita ja haasteita

Ohje ilmanvaihdon sammuttamisesta yöaikaan perustuu uusiin energia tavoitteisiin ja ilman vaihdossa havaittuihin puutteisiin:

1)Energiatehokkuus: yöllä ilmanvaihto on tarpeettoman suurta sillä rakennuksessa ei välttämättä ole ketään ja ilmanvaihto kuluttaa energiaa lämmitykseen ja puhallinsähköön

2)Kaikkia ilmanvaihtolaitoksen osia, kuten kohde poistot (WC:t ja vastaavat) ei suljeta muun laitoksentavoin

3)Ilmanvaihdon paine suhteet vääristyvät ilmamäärän muuttuessa kanavistoissa ja puhaltimissa

4)Epäpuhtauksien siirtyminen sisäilmaan ilmanvaihdon katkon aikana

Erilaisten muuttujien arviointi 

Kanavisto on oma kokonaisuutensa, sillä on laskettu painehäviö mitoitustilanteessa normi-ilmamäärillä. Kun toimintapiste muuttuu, eli virtaus muuttuu, myös painehäviö muuttuu. Tämä on hankala tilanne, sillä muuttujina on tulokanaviston lisäksi poistoilmakanavisto. Ja näiden pituudet, halkaisijat eivät ole identtisiä, vaan hyvinkin erilaisia. Lisäksi puhaltimet toimivat eri tavoin, jos kanaviston toimintapiste muuttuu, se muuttuu myös puhaltimissa. Eikä puhallin seuraa kanaviston muutoksia samassa suhteessa. Puhaltimissa on virtausmäärä, nostokorkeus, sähköteho, hyötysuhde, kierrosnopeus, ja useita muita muuttujia ja ne useimmiten palvelevat yhtä kanaviston toimintapistettä (joka on LVI-suunnitelmiin toteutettu laitoksen toimintapiste). Lisäksi rakennuksen käyttötarkoituksen tai muun muuttuessa ilmanvaihdon toimintapiste muuttuu, ja taas ollaan erilaisessa, uutta suunnittelua ja toteutusta vaativassa tilanteessa. 

Ilmanvaihdon tarpeenmukaisuus on tärkeä osa-alue. Ilmanvaihdon pitäisi pystyä muuttumaan vähintään välillä 1-100% mitoitusilmamääristä, mieluummin välillä 1-150%, joka sallisi tehostusta viilennykseen, tilojen huuhteluun, tuuletukseen, ylikuormiin henkilö määrissä ja vastaaviin. Vaihtelu taas tuo edellä kuvatut ongelmat ilmanvaihtolaitoksen toimintaan. 

Painesuhteet 

Ylipaine tai alipaine rakennuksessa koskee eritoten kaikkia muita osia kuin ilmanvaihtolaitosta. Ilmanvaihdon avulla luodaan rakennukseen tai sen osaan yli- tai alipaine tarkoituksesta riippuen. Usein puhdastiloissa kuten sairaalaoloissa, tarvitaan ylipaine tiettyyn tilaan, jolloin epäpuhtauksien virtaus viereistä tiloista on vaikeaa yksinkertaisen vastavirtauksen vallitessa. Viereisiin tiloihin siirtyy tarkoituksellisesti ylipainetilan epäpuhtaudet, josta ne johdetaan hallitusti pois. Yleensä asuinrakennukset, koulut, päiväkodit suunnitellaan ja rakennetaan alipaineiseksi. Syitä tähän on kosteudenhallinta, tilojen välisten siirtoilmavirtojen hallinta. Kosteudenhallinta perustuu rakennesuunnitteluun, jossa rakenteissa tapahtuva ilmavirtaus on suunniteltua. Pääosin ilmavirtaukset hoidetaan ilmanvaihtolaitoksen avulla ja joissain tapauksissa siirtoilmareiteillä. Kun tämä suunnittelu unohdetaan tai tehdään väärin, alipaineiseksi tarkoitetussa rakennuksessa syntyy kosteusongelmia rakenteissa tai muuten. 

Alipaineinen rakennus tulisi olla 2-7 Pascalia (Pa) alipaineinen ulkoilmasta sisäilmaan. Ilmanvaihtoalaitoksen puhaltimien paineenkorotus voi olla yli 300 Pa. WC:n kohdepoistojen jäädessä sammutustilanteessa öisin päälle, alipaine voi nousta yli 50 Pa:iin. Mittausmenetelmän tulee olla jatkuvatoiminen, sillä vaihtelu lyhyellä aikavälillä painesuhteissa voi olla suositusta yli tuplasti suurempi. Ovien ja ikkunoiden pienikin avaaminen muuttaa aina painesuhteen. Rakennukset rakennetaan nykyisin hyvin tiiviiksi. Kanaviston ja ilmavaihtolaitoksen toiminta yhdessä toimintapisteessä on toteutettavissa, mutta muutetavat ilmamäärät tekevät hallinnasta ali ja ylipaineisiin erittäin suuria haasteita. Mittausteknisesti ja mittauksen epävarmuus huomioiden paine-ero on erittäin haasteellinen todettava. Mittalaitteelle asetetaan kovat vaatimukset eikä mikä tahansa paine-eron mittalaite sovellu tehtävään. 

Perinteinen kauan voimassa ollut ilmamäärine suhde (tuloilman suhde poistoilmaan, 9:10, 10% pienempi tuloilma) on entistä aikaa, puuttuva 10% tuloilmaa otettiin ennen vuotoilmana, ja sitä ei tiiviiden rakennusten myötä enää ole mahdollista imeä sisään. Tasapainotus vaikeutuu entisestään paine-eron merkityksen kasvaessa. 

Ilman puhdistaminen LamitAir-menetelmillä 

Käytämme ilmanvaihdon suunnittelussa määräystenmukaisia menettelyjä. Olemme tehostaneet ilmavaihtoratkaisujamme uudella menetelmällä, joka on toiminnallisesti terveellinen, helppo, kustannustehokas, ympäristö- ja energiatehokas. Ilmanvaihtomme on ultra-, tai haluttaessa nanopuhdistava. 

Ultra- ja nanopuhdistus suoritetaan erityissuodattimilla ja pesumenetelmällä. Näiden energiankulutus on erittäin pieni. Puhdistuslaitteemme, vastoin kuin muut suodatusmenetelmät, tarvitsevat lähes olemattoman määrän paineenkorotusta, tai ei lainkaan. Menetelmämme näin puhtaalla ilmalla on ainut ilmanvaihtojärjestelmä, joka läpäisee tiukat energiatehokkuusvaatimukset. Lisäksi LamitAirin ilmavaihtojärjestelmä puhdistuksineen takaa terveellisemmän talon, terveellisemmän asumisen ja rakennuksen pitkän elinkaaren. LamitAir- järjestelmään voit luottaa, ja niiden hinta ei juuri poikkea perinteisistä järjestelmistä tai on jopa edullisempi toteutukseltaan kuin perinteinen järjestelmä. 

Vaikutus energiatehokkuuteen: Aikaisemmin kuvatussa painehäviövaikutuksessa huomioidaan ilmavaihtokoneen suodattimien osuus. Mikäli normaalisuodattimista halutaan parempia, se tarkoittaa painehäviön nousua. Parempi suodatin on tiheämpi, jotta se poistaisi pieniä partikkeleita vaihdettavasta ilmasta. Jos kohteeseen halutaan pienimmätkin partikkelit ja epäpuhtaudet poistava suodatin, painehäviö nousee hyvin suureksi, puhaltimen sähköteho ja nostokorkeus kasvaa, ja samalla energiatehokkuus kärsii. Erityisesti jo lyhyenkin käytön aikana suodattimen likaantuessa energiankulutus nousee jyrkästi. Ympäristöministeriö on rakennusmääräyksissä kuvannut, miten ilmanvaihtolaitoksen energiatehokkuus tulee toteuttaa. Erittäin hyvin suodattimilla varustetun ilmanvaihtojärjestelmän puhaltimien laskettava SFP luku nousee sallittujen yli, eikä parhaaseen suodatukseen päästä energiatehokkuusmääreitä rikkomatta. Tässä vaiheessa käyttöön voidaan ottaa LamitAirin ultra-/nanopuhdistava järjestelmä, tehdään ilmanvaihdosta vielä puhtaampi mihin parhailla perinteisillä suodattimilla päästään ja silti energiatehokkuusmääreet saavutetaan tai alitetaan. LamitAirin menetelmä on tehokas, energiatehokas ja  puhdistusmenetelmänä ylivertainen. Elinkaarikulut pysyvät alhaisina. 

Jatkuva ilmanvaihto rakennuksen käytön ulkopuolisina aikoina toteutetaan yleensä ilmanvaihdon osateholla, jolloin ilmavirtoja pienennetään mitoitusilmavirtoihin nähden. Kaikissa olemassa olevissa järjestelmissä ei ole tätä mahdollisuutta. Nykyisessä laitekannassa pienentämistä ei ole mahdollista tehdä tasolle 0,15 dm3/s,m2, jota suositellaan rakennuksen käytön ulkopuoliselle ajalle, koska mitoitusilmavirrat ovat n. 10-20 kertaa tätä suurempia. Ilmanvaihtokanavat on mitoitettu tälle ilmavirralle, joten pienentäminen aiheuttaa kanavapaineiden alenemisen, minkä vuoksi ilma ei välttämättä jakaudu tasaisesti huoneisiin eikä ilma välttämättä vaihdu kaikissa tiloissa. Huoneessa tuloilma ei jakaudu koko tilaan yhtä tehokkaasti kuin mitoitusilmavirroilla. 

LamitAirin vastaus ja ratkaisu ohjeen tehokkaaseen toteuttamiseen: LamitAirin patentilla suojaama menetelmä toteuttaa Sisäilmayhdistyksen ohjeen lähes täydellisesti. Toimitamme korjaavat laitteet kohteeseen, suunnittelemme kohteen uudestaan ja rakennus tai laitos toimii energiatehokkaasti ja terveellisesti vuosikymmeniä hankkeen toteutuksesta. Ilmanvaihtoon lisätään ilmanvaihtokone, joka tuottaa puhdasta ilmaa. Järjestelmä itsessään tasapainottaa kohteen kanaviston siten että, mainitut ilmanjako-ongelmat poistuvat. Kohde ei myöskään tarvitse kahta ilmanvaihtokonetta ja kanavistoa toimiakseen, kuten hyväksi havaittu Lahden kaupungin suunnittelu- ja toteutusmalli esittää. LamitAirin ultra-/nanopuhdas ilma tuotetaan jatkuvakäyttöisellä erityissuodattimella tai pesurilla, jotka voidaan yhdistää ilmanvaihtokoneeseen. Suodatuksen energiankulutus on minimaalinen, ja lisäpainehäviö nanopuhtaalle ilmalle on pienempi kuin normaalin ilmanvaihdon perus suodatus.  

Terveellisyysvaikutus on suuri ja siihen nivoutuva kustannushyödyn arvioiminen on vaikeaa. Laskelma johtaa jopa sellaisin lukuihin, ettei perinteisiä vaihtoehtoja enää kannata rakentaa ja takaisinmaksuaika jää reilusti alle vuoteen. Taloudellisuutta on käsitelty liitteessä: Yksi sisäilmaongelma vie neljän tuhannen vuoden energian säästöt. Teknisen ratkaisun esittäminen on patenttisalaisuuden paljastamista, joten ole ystävällinen ja ota yhteyttä Tila Group ammattilaisiin, tulemme mielellämme käymään ja aloittamaan toteutuksen hankesuunnittelulla, josta suunnitteluun ja toteutukseen.  

Energiatuki: Huomioithan, että hanke on toteutukseltaan energiatehokas ja ympäristöystävällinen, sen suunnittelu on oikeutettu saamaan energiatukea (Business Finland). Energiatuen saa katselmoinnin lisäksi myös laitoksen investointiin, sillä suunnittelu kertoo, miten energiatehokkuus saavutetaan. Tie toteutukseen on selkeä ja se kannattaa varmasti. 

Mittausjärjestelmä: Mittaaminen takaa rakennusten suunnitelmien mukaisten olosuhteiden pysyvyyden ja tarpeenmukaisuudesta johtuvien muutosten tuoman eri tilanteiden hallinnan. LamitAir mittaa toteuttamiensa kohteiden olosuhteet, ja antaa takuuna asiakkaalle jatkuvan seurantamahdollisuuden kohteen olosuhteisiin. Olosuhteet tallennetaan vähintään vuoden ajalta, ja asiakas voi seurata rakennukset tai tilan käyttäytymistä. Mittauksille annetaan tavoitetasot ja takuu seuraa näitä tasoja. Puhtaus, kosteus, lämpötilat CO2 ja muut tarvittavat tiedot on päivän tekniikan mukaisesti havainnoitavissa 24/7 ja historiatiedot kertovat elävästi, miten laitoksen tulee elää rakennuksen käyttäjien ja tarpeiden mukaisesti. Hetki hetkeltä, jatkuvasti. 

Pyydä meiltä tarjous

Energiansäästöprojekteillamme pystymme säästämään yli puolet nykyisistä energiakustannuksistasi! Täytä lomake, niin me hoidamme loput!