Miksi maalämpöön siirtyminen kannattaa?

Maalämpö on loistava vaihtoehto taloyhtiön lämmitysjärjestelmäksi. Maalämpö on edullinen, ympäristöystävällinen sekä energiatehokas lämmitysjärjestelmä. Tässä artikkelissa kerromme, mitä on maalämpö sekä miksi, miten ja milloin maalämpöön siirtyminen kannattaa.

Maalämmön suosio kasvaa

Talouselämän artikkelissa (22.3.2021) kerrottiin Isännöintiliiton teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 117 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Tutkimuksessa selvisi, että maalämmön suosio on kasvussa, kun taas kaukolämmön suosio tulee putoamaan rajusti taloyhtiöiden lämmitysmuotona tulevina vuosina. Tällä hetkellä kaikista taloyhtiöistä 77 prosenttia ja kerrostaloyhtiöistä 86 prosenttia lämpiää kaukolämmöllä, kertoo Isännöintiliitto. Muut lämmitysmuodot kiinnostavat taloyhtiöitä.

Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa kertoo, että lämmityskustannusten sekä kaukolämpömaksujen nousu voi olla yksi syy siihen, että muita lämmitysratkaisuja harkitaan. Maalämpöä harkitaan usein sen ekologisuuden ja vastikeneutraalisuuden takia. Vastikeneutraalisuus tarkoittaa sitä, että osakkaiden maksut eivät nouse hankkeen seurauksena.

Isännöintiliiton tutkimukseen vastanneista isännöitsijöistä 30 prosenttia arvelee taloyhtiöiden valitsevan maalämmön, kun taloyhtiön lämmityslaitteita uusitaan seuraavan kerran. Erilaiset ilmalämpöpumput sekä lämmöntalteenotto nousivat tutkimuksessa vaihtoehdoiksi maalämmön rinnalle.

Miksi valita maalämpö?

Maalämpö on edullinen lämmitysjärjestelmä. Maalämpöpumppu voi säästää vuosittaisissa lämmityskuluissa jopa 60–80 prosenttia. Pelkillä lämmityskulujen säästöillä maalämpöjärjestelmän investoinnin voi parhaimmillaan maksaa takaisin alle kymmenessä vuodessa. Maalämpöpumpuissa sähkön tarve on vain neljännes lämmitysenergiasta, joten kyseessä on myös hyvin energiatehokas lämmitysjärjestelmä.

Edullisuutensa ja energiatehokkuutensa lisäksi maalämpö on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto. Maalämpö on uusiutuva energiamuoto, jota saadaan kerättyä ympäri vuoden maaperän tasalämpöisyyden johdosta. Maalämpöön siirtyminen kannattaa. Lue lisää maalämmöstä ja sen keruusta tästä.

Maalämpöön siirtyminen

Lämmitysjärjestelmän uusiminen kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että mukaan otetaan puolueeton asiantuntija, joka vastaa projektin eteenpäin viemisestä. Puolueeton energia-alan asiantuntija osaa tehdä tarvittavat energialaskelmat, laatia energiatehokkuutta parantavat suunnitelmat, hakea energia-avustusta, kilpailuttaa laitteet ja urakoitsijat sekä valvoa urakkaa. Energia-alan asiantuntija selvittää myös mitä muita energiatehokkuutta parantavia korjaustöitä lämmitysjärjestelmän uusimisen yhteydessä kannattaa tehdä.

ARA eli asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Lämmitysjärjestelmän uusimisen yhteydessä kannattaa tehdä kaikki taloyhtiön energiatehokkuutta parantavat korjaustoimenpiteet, sillä energia-avustusta voi saada vain kerran.

Taloyhtiön energiatehokkuus maksimiin

ARA myöntää energia-avustuksia vuoteen 2022 asti, joten taloyhtiön energiatehokkuutta kannattaa lähteä parantamaan heti. Energia-avustusten vuoksi nyt on erinomainen aika ryhtyä taloyhtiön energiaremonttiin, sillä avustusta voi saada jopa 50 prosenttia energiaremontin kuluista. Täysimääräisen avustuksen voi saada, jos rakennuksen alkuperäinen lämmitysjärjestelmä on ollut öljylämmitys sekä jos E-luku pienenee vaatimusten mukaiseksi.

Lamit.fi tarjoaa ammattitaitoisia konsulttipalveluja sekä suunnittelee ja toteuttaa kokonaiset energiaremontit. Pääset lukemaan lisää lamitin energiaremonttiputkesta tästä.

Lisää tietoa maalämmöstä ja energiaremonteista antavat:

Ari Järvinen, toimitusjohtaja, 040 5381869, ari.jarvinen@lamit.fi

Jukka Kinnunen, projektipäällikkö, 044 4303030, jukka.kinnunen@lamit.fi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue lisää:

Lamit $COP®

Lamit $COP®: Lämpöpumppujärjestelmästä vielä parempi – säästöä syntyy 10-300 % enemmän! $COP® on lamitin tavaramerkki laskenta- ja ohjausmenetelmälle, jolla parhaasta

Lue artikkeli »

LamitAir ilmanvaihtojärjestelmä

← Palaa palveluihin Ilmanvaihto ja sisäilma – tarpeet LamitAirille Taustaa Uusien toimintaohjeiden mukaisesti rakennusten ilmanvaihtolaitos voidaan pysäyttää”nolla”-ilmanvaihdolle aikoina, jolloin rakennusta

Lue artikkeli »

LamiTES®: faasivarasto lämmön varastointiin

LamiTES® energiavarastoratkaisut LamiTES® toimii energiavarastona sähköenergialle, lämpöenergialle sekä kylmäenergialle. LamitTES® energiavarasto perustuu faasimuutosteknologiaan. Aineenolomuodon muutoksessa elifaasimuutoksessa energiaa sitoutuu ja vapautuu moninkertainen määrä

Lue artikkeli »